top of page

Borderline

Vandaag weer een iets serieuzere dag. Gesprek als familiecoach overdag en 's avonds een webinar over Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS).

Ik deel in het kort mijn aantekeningen met de geïnteresseerden.


DE borderliner bestaat niet. Er is een heel lijst van symptomen. In het algemeen denkt een borderliner negatief over zichzelf, over anderen en de wereld.


Een borderliner kan in een minuut van stemming wisselen, is vaak impulsief en volgt bijvoorbeeld vele opleidingen, wisselt van partner, geeft veel geld uit.


Met als gevolg dat hun wereld kleiner wordt. Mensen voelen dat ze niet op diegene kunnen vertrouwen doordat ze ene moment bijvoorbeeld super enthousiast zijn en het andere moment absoluut niet.

Borderline kan aangelegd zijn, door gebeurtenissen (bv trauma's) of door de omgeving zijn ontstaan.


Helaas herkent een borderliner het vaak niet in zichzelf én niet elke symptoom wil meteen zeggen dat het om borderline gaat.


Wanneer een persoonlijkheidstrekje uitvergroot en storend gaat werken voor jezelf en de ander, kan dit duiden op borderline. Zoals een boekhouder die zich overwegend heel theatraal gedraagt.

Er zijn behandelingen voor. Symptomen kunnen veranderen. Je krijgt inzicht in jouw gevoeligheden zodat je er anders mee kan leren omgaan en alert blijft om op de juiste golflengte te blijven communiceren. De juiste weg is een gesprek met de huisarts en daarna de eerstelijnspsycholoog.

Ik vond het een pittige webinar en voelde de informatie wel binnen komen.

Mocht je hier meer over willen weten. Kijk dan op de website www.stichtingborderline.nl. Vanaf volgende week zijn er twee webinars beschikbaar waarin helder op de problematiek wordt ingegaan.

Met dank aan Hans, Inez, Merel en Esther voor deze webinar.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page